Sleeve Gastrektomi
Vertikal sleeve gastrektomi olarak da adlandırılan sleeve gastrektomi, cerrahi bir kilo verme ameliyatıdır. Bu işlem, üst karın bölgesinden 5-6 küçük kesiden özel aletler girilerek laparoskopik olarak yapılır. Tüp mide ameliyatı sırasında midenin yaklaşık %75-80'i çıkarılır ve geriye muz büyüklüğünde ve şeklinde tüp gibi bir mide kalır.
Midenizin boyutunu sınırlamak, tüketebileceğiniz yiyecek miktarını kısıtlar. Ek olarak, prosedür kilo kaybına yardımcı olan hormonal değişikliklere neden olur. Midenin ghrelin hormonu (açlık hormonu olarak da bilinir) salgılayan fundus kısmının alınması tokluk hissine yol açar ve kilo vermeye katkı sağlar. Aynı hormonal değişiklikler, aynı zamanda, yüksek tansiyon veya kalp hastalığı gibi aşırı kilo ile ilişkili durumların hafifletilmesine yardımcı olur. Tüp mide ameliyatı olan hastalarda besin emilimi sorun olmaz. Böylece rutin vitamin ve mineral takviyelerine ihtiyaç duymazlar.
Birçok hasta için bu işlem yeterli olacaktır ancak süper obez hastalarda malabsorbtif ameliyatlardan önce cerrahinin komplikasyonlarını azaltmak için primer cerrahi olarak uygulanabilir. Vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olan hastalar için önemli bir tedavi seçeneğidir.
Neden Yapılır?
Tüp mide ameliyatı, fazla kilolarınızı vermenize ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden kiloyla ilgili sağlık sorunları riskinizi azaltmanıza yardımcı olmak için yapılır.
Bariatrik cerrahide güncel endikasyonlar,
- 40 kg / m2 veya daha fazla vücut kitle indeksi (BMI)
- BMI 35 kg/m2'den fazla ve obezite ile ilişkili en az bir komorbid durum. Bu eşlik eden durumlar Tip 2 diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, eklem hastalıkları, yüksek kolesterol gibi hastalıklar olabilir.
- Amerikan Klinik Endokrinologlar Derneği, Obezite Derneği ve Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği tarafından yayınlanan yeni klinik uygulama kılavuzlarında, vücut kitle indeksi 30 kg/m2'nin üzerinde kontrolsüz diyabeti olanlar için ameliyatın uygun olabileceği belirtilmiştir.
Bariatrik cerrahi için dışlama kriterleri, hastaları potansiyel faydalardan daha büyük olabilecek risklerden korumak için kullanılır. Bu kriterler obeziteye neden olabilecek tedavi edilebilir hastalıkları, devam eden uyuşturucu veya alkol bağımlılığını, tedavi edilmeyen yeme bozukluklarını, kötü kontrol edilen veya ciddi psikiyatrik hastalıkları, portal hipertansiyonu, ilerlemiş kanseri ve mevcut hamileliği içerir.
Riskler
Diğer tüm cerrahi işlemler için de geçerli olan cerrahinin olası komplikasyonları kanama, organ yaralanması, emboli ve anesteziye bağlı komplikasyonlardır. Bu ameliyatın özel komplikasyonu mide dikiş hattından sızıntıdır. Bazen ikinci bir ameliyata veya ameliyatsız müdahalelere gerek olabilir. Ameliyattan ölüm riski %0.2 gibi çok düşük bir orandır.
Ne Bekleyebilirsiniz?
Tüp mide ameliyatı bu ameliyat için uygun koşullara sahip hastanelerde yapılır. Hastanede kalış süreniz 3 gece olacaktır.
İşlem Sırasında
Tüp mide ameliyatı tipik olarak laparoskopik olarak yapılır ve üst karın bölgesinden 5-6 küçük kesiden özel aletler sokulur.
Ameliyatınız başlamadan önce size genel anestezi verilir.
Tüp mide ameliyatı yapmak için cerrah mideyi dikey olarak zımbalayarak ve midenin daha büyük, kavisli kısmını çıkararak dar bir tüp oluşturur.
Ameliyat genellikle 1-1.5 saat sürer. Ameliyattan sonra, tıbbi personelin herhangi bir komplikasyon için sizi izlediği bir iyileşme odasında uyanırsınız.
İşlemden Sonra
Tüp mide ameliyatından sonra diyetiniz ilk hafta şekersiz, berrak sıvılarla, ikinci hafta çorbalarla, üçüncü haftada püre gıdalarla ve son olarak ameliyattan yaklaşık dört hafta sonra normal gıdalarla başlar.
Ameliyattan sonraki ilk birkaç ayda sağlığınızı izlemek için sık sık tıbbi kontrolleriniz olacak. Laboratuvar testleri, kan tahlili ve çeşitli tetkiklere ihtiyacınız olabilir.
Sonuçlar
Tüp mide ameliyatından sonraki ilk 1-2 yılda fazla kiloların %70-80'ine varan oranda kaybedilir. Birçok çalışmada sonuçlar gastrik bypassa benzerdir. Bu gıda alımını kısıtlama yöntemi sayesinde sıvı ve yüksek kalorili beslenen hastalarda etki azalabilir. Uzun vadede tekrar kilo alma oranı %20, morbid obez olma oranı ise %2'dir. Bu gibi durumlarda gastrik bypass veya duodenal switch işlemleri yapılabilir.
Kilo kaybına ek olarak, tüp mide ameliyatı aşırı kilolu olma ile ilgili başka sorunları iyileştirebilir veya çözebilir, örneğin:
- Kalp hastalığı
- Yüksek kan basıncı
- Yüksek kolestorol
- Obstrüktif uyku apnesi
- 2 tip diyabet
- Felç
- Doğurganlık
Tüp mide ameliyatı aynı zamanda rutin günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğinizi geliştirebilir ve yaşam kalitenizi iyileştirmeye yardımcı olabilir.